Verlaag de kosten van uw onderneming – deel 2

Verlaag de kosten van uw onderneming – deel 2

In deel 1 bespraken we de eerste drie stappen om de kosten van uw onderneming op een efficiënte manier te verlagen, namelijk:

  1. Zet uw bedrijfskosten op een rij
  2. Breng onderscheid aan
  3. Roep verspilling een halt toe

In dit deel volgen de laatste drie stappen die noodzakelijk zijn voor een effectieve kostenverlaging.

4. Verlaag uw noodzakelijke kosten

De term ‘noodzakelijke bedrijfskosten’ is bedrieglijk, het impliceert immers dat u aan deze kostenposten niets kunt doen. Dit is echter niet het geval. Het is verstandig om af en toe eens rond te kijken om te zien of deze posten niet lager kunnen. Kunt u bijvoorbeeld een goedkopere leverancier vinden voor uw papier en inktcartridges? Op deze manier kunt u alle noodzakelijke uitgaven langs gaan en bekijken of deze wellicht ook goedkoper kunnen.

 5. Telecom en ICT

Veel ondernemingen hebben een duur onderhoudscontract voor hun ICT zaken en ook de abonnementskosten voor internet en telefoon zijn vaak een grote kostenpost. Ga eens na of uw abonnementen nog bij uw bedrijf passen of dat deze aangepast moeten worden. Ook is het verstandig eens na te gaan of uw leverancier van deze diensten wel de voordeligste is.

6. Monitoring

Nu u alle bedrijfskosten in kaart hebt gebracht en deze zoveel mogelijk verlaagd hebt, bent u nog niet klaar. U dient namelijk de kosten in de gaten te blijven houden, want voor u het weet wordt er weer onnodig geld uitgegeven. Het is daarom aan te raden om ieder jaar aan de hand van dit stappenplan uw bedrijfskosten opnieuw na te lopen. Op die manier houdt u de kosten onder controle en haalt u een optimaal bedrijfsresultaat.

MeerWim

Geef een reactie

18 + 2 =