Haagse ondernemer krijgen belastingmeevaller

Haagse ondernemer krijgen belastingmeevaller

Burgers en ondernemers uit Den Haag krijgen in 2014 een gedeeltelijke verlaging van de belasting. De OZB, de onroerendezaakbelasting, daalt met 33 procent. Met name ondernemers zullen hiervan profiteren. Recent werd de OZB voor beginnende ondernemers al van de baan gedaan.

Maar niet alleen de ondernemers zullen een verlaging van de belasting zien, ook huishoudens kunnen hierop flink besparen. Zo zal de gemeentelijke afvalstofheffing dalen met één procent. De inwoners van Den Haag behoren hiermee tot de regio met de allerlaagste woonlasten van heel Nederland. Dit stelt Boudewijn Revis, wethouder van Financiën in de Hofstad. De begroting werd jongstleden dinsdag aan de Gemeenteraad gepresenteerd.

Crisis

Volgens Revis is het belangrijk dat in tijden van economische crisis de ondernemers en burgers een financiële meevaller wel kunnen gebruiken. Door bepaalde ondernemers, zoals café- winkel- of kantooreigenaren, minder te belasten wordt in de ogen van de Haagse wethouder de economie flink gestimuleerd. Dit zou uiteindelijk betekenen dat de stedelijke economie weer op gang komt. Hierdoor komt de stad sterker uit de crisis, zo denkt Revis.

Lokale gemeenten

De Haagse wethouder zegt het ernstig te vinden dat Nederland momenteel door een flinke crisis gaat. Volgens Revis leven er in Den Haag alleen al 20.000 mensen van de bijstand. Dat aantal is flink gegroeid ten opzichte van eerdere jaren. Zo hebben veel jongeren moeite met het vinden van een baan. Revis is trots dat zijn gemeente als één van de weinige in Nederland de burgers voorziet van een lastenverlaging. Veel gemeentes willen niet aan deze maatregel omdat dit ten kosten gaat van de inkomsten van de gemeentekas. Het aantal maatregelen dat bij de lokale gemeentes toeneemt en de dalende inkomsten is juist bij hen een doorn in het oog. Des opvallender is het dus dat de Den Haag juist daarom de lasten wilt verlagen.

MeerWim

Geef een reactie

twee × 4 =