Petitie voor behoud ZZP-aftrek

Petitie voor behoud ZZP-aftrek

In de begrotingsplannen van het kabinet is een regeling opgenomen die desastreus kan zijn voor veel zelfstandig ondernemers, namelijk een afschaffing van de zelfstandigenaftrek. Door het afschaffen van deze regeling hoopt het kabinet 300 miljoen euro te besparen.

Zelfstandigenaftrek

Iedere zzp’er kan op dit moment gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Dit betekent dat zij tot 7000 euro kunnen aftrekken op hun belastingaangifte. Er zijn mensen die van mening zijn dat als een ondernemer het niet redt zonder deze aftrek, hij of zij geen echte ondernemer is. Feit is echter dat deze aftrek voor veel zzp’ers een zeer welkome tegemoetkoming is.

Extra kosten

Wat veel criticasters van de zelfstandigenaftrek vergeten, is dat freelancers veel extra kosten hebben die werknemers niet hebben. Zo dienen zij bijvoorbeeld zelf aan het eind van het jaar nog een deel ziektekostenpremie aan de belastingdienst te betalen, die voor werknemers al door werkgevers ingehouden wordt. Daarnaast moeten zzp’ers zichzelf verzekeren voor zaken als diefstal, rechtsbijstand en arbeidsongeschiktheid.

Risico’s

En wordt een freelancer ziek, dan loopt het loon niet gewoon door. Er zijn ondernemers die zich tegen dit risico verzekeren, terwijl anderen de verzekering te duur vinden en het risico nemen. Daarnaast bouwt een werknemer automatisch pensioen, terwijl een zelfstandige ook dit zelf dient te bekostigen. Tot slot is een zzp’er nooit van inkomsten verzekerd. In deze tijd van economische crisis merken zij als eerste een terugloop van opdrachten en daardoor een daling in inkomen.

Petitie

FNV Zelfstandigen, ZZP Nederland en Platform Zelfstandige Ondernemers hebben daarom het initiatief genomen tot het aanbieden van een petitie. Zij hebben tienduizenden handtekeningen verzameld en zullen deze aanbieden aan politieke partijen die voor het behoud van de zelfstandigenaftrek zijn. Juist in deze tijden van economische crisis zou het kabinet volgens hen de zzp’er juist moeten ondersteunen.

MeerWim

Geef een reactie

2 + 13 =