Mkb-Ondernemers krijgen Oranjefonds

Mkb-Ondernemers krijgen Oranjefonds

Een nieuw stimuleringsfonds voor kleine en middelgrote bedrijven moet ondernemers een extra boost geven. Bedrijfjes die plannen hebben om te groeien en te investeren, kunnen binnenkort aankloppen bij een speciaal stimuleringsfonds. Geld, kennis en contracten zijn hier beschikbaar.

OOK, zoals dit nieuwe stimuleringsfonds heet, staat voor Ondernemend Oranje Kapitaal en is opgericht door diverse pensioenfondsen, ondernemers, bedrijven en grootaandeelhouders.  Jan Hommen, een ING-topman, is de initiatiefnemer van het fonds.

Deelname

Wie een bijdrage van 100.000 euro kan leveren voor het fonds, kan deelnemen. Er is al voor tientallen miljoenen euro’s toegezegd door ondernemers. De doelstelling van het fonds is om bij de start van 2014 over een budget te beschikken van meer dan honderd miljoen euro. Mkb-ondernemers kunnen een aanvraag indienen voor ten minste 250.000 euro. Ondernemers en fondsbeheerders zullen zich vervolgens buigen over de aanvraag en een beslissing nemen.

Zeggenschap

Het gaat hier om risicodragend kapitaal en het succes is dus niet verzekerd. In ruil voor het geven van geld aan krijgen ondernemers de een vorm van zeggenschap in het fonds. Het rendement wordt geschat op tien tot vijftien procent. Financiële instellingen en vastgoed zijn uitgesloten van het fonds.

Klagen

Kleine en middelgrote bedrijven klagen al jarenlang over de financiële beperkingen om hun ambities waar te maken. Banken willen wel krediet verstrekken, maar verschaffen geen risicodragend kapitaal. Met het oprichten van dit fonds hopen zij in dit probleem te voorzien.

Daarbij komt het voordeel nog eens voor kleine en middelgrote bedrijven dat ze op deze manier voldoende financieringsbronnen heeft, zoals geld voor investeerders of het eigen vermogen. Zo wordt het voor banken ook een stuk aantrekkelijker om een lening te verstrekken aan ondernemers.

MeerWim

Geef een reactie

20 − 5 =